Het is nu 22 jan 2021, 15:44

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
 Pagina 1 van 4 [ 70 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 12 feb 2013, 18:13 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2011, 16:35
Berichten: 2294
Woonplaats: Den Haag
Op een ander topic was een uitwisseling ontstaan over Cogmed en Brain Game Brian als trainingsprogramma's die geschikt zijn voor werkgeheugenproblematiek.

De links naar de sites van beide programma's:
http://www.cogmed.nl/
http://www.gamingandtraining.nl/?page_id=536

Er zijn verschillen en overeenkomsten. Dit topic heb ik geopend om kennis en ervaringen met een van beide of allebei met elkaar te delen.

Ik kopieer alvast wat stukken uit het andere topic:

Citaat:
Er zijn wel verschillen.
De belangrijkste is dat bij BGB niet alleen werkgeheugen, maar ook impulscontrole en cognitieve flexibiliteit (schakelen) worden getraind. Kinderen met ADHD hebben dikwijls op alledrie deze gebieden problemen. BGB is echt ontwikkeld voor kinderen met AD(H)D, dat is voor Cogmed niet het geval (dat het er niet specifiek voor ontwikkeld is, betekent uiteraard niet dat het niet goed zou werken!)

Verder vind ik dat de visuals wel echt anders zijn, het ziet er gewoon anders uit, wat invloed heeft op de spel/taakbeleving. BGB vind ik er iets 'liever, zachter' uit zien.

En dan kom ik op een ander verschil: BGB is ontwikkeld voor jongere kinderen, in de basisschoolleeftijd. Cogmed is niet specifiek voor kinderen ontwikkeld, al bestaan er wel degelijk 2 versies voor kinderen (1 voor de jongste en 1 voor de wat oudere).

Allebei zijn ze vanuit een degelijke wetenschappelijke basis ontwikkeld.
(Sacha)

Citaat:
Ik heb het al eens geschreven, maar het verschil hier was echt enorm! Van altijd alles kwijt, alles vergeten, meteen afgeleid, niet goed kunnen beginnen, niks afmaken, nooit op tijd klaar ... naar uit zichzelf beginnen, doorwerken en afmaken, niet snel afgeleid, nog maar weinig vergeten. Bijna een ander kind gewoon. Ook op school is het opgevallen, in de klas is hij ook veel geconcentreerder bezig dan voorheen (en de docenten die dit meldden, wisten niets van de training).
(Paula- mbt Cogmed)

Citaat:
Wat betreft diagnose nodig voor BGB, dit staat op de site: De training Braingame Brian kan op dit moment worden ingezet voor kinderen met ADHD van acht tot en met twaalf, die problemen hebben op het gebied van executief functioneren. Voor kinderen met andere problematiek, waar eveneens executieve functieproblemen aan ten grondslag liggen kan Braingame Brian alleen nog worden ingezet in het kader van (effect)onderoek (zie verder bij onderzoek) of in overleg met de Stichting.
(Sacha)

Citaat:
loekie schreef:
Voor zover ik weet is er voor Cogmed geen diagnose nodig en wordt het door veel verzekeraars vergoed (als eerstelijns psychologsche zorg).
Voor CogMed is idd geen diagnose nodig. CZ Groep vergoedt de training helaas niet, die vinden dat het geen ziektekosten zijn. Ook niet als je de training via een eerstelijns psych volgt (tenzij die psych het wegschrijft als consulten, hetgeen eigenlijk fraude is). Het is altijd de moeite waard om te vragen of betalen in termijnen een mogelijkheid is. Verandert het bedrag niet door, maar je hoeft in elk geval niet alles tegelijk op te hoesten.
(Paula)

Citaat:
Diagnostiek wegboeken als consulten is m.i. fraude, maar het grootste deel van de kosten van de Cogmed zijn consulten (uitleg programma, tussentijds contact en evaluatie), dus dat lijkt mij geen fraude. Ik zie het als psychologische behandeling door 1e lijn (waarbij kind thuis oefent).
(Loekie)

Citaat:
Ik weet nu niet goed te kiezen tussen Cogmed en BGB. Ik heb nl. antwoord van de stichting. Ze schreven dat "BGB veel meer game-elementen heeft in vergelijking met Cogmed en is daarom vaak veel beter vol te houden voor de doelgroep 8-12 jaar dan Cogmed. Bovendien wordt niet alleen werkgeheugen getraind maar ook taskswitching en inhibitie. De training is onderzocht voor kinderen met ADHD maar wij verwachten dat de training effectief is wanneer op één of meer van de te trainen gebieden aangetoonde problemen bestaan. Wanneer ouders akkoord gaan met het feit dat voor niet ADHD kinderen de onderzoeken nog lopen naar evidentie, kan de training ook bij niet ADHD gediagnosticeerde kinderen worden ingezet" Ik zou dan contact moeten opnemen met 1 van de trainers op website.
(Chloé)

Citaat:
Het feit dat het makkelijker vol te houden is voor de leeftijdscategorie van dochter maakt het wel aantrekkelijk, maar alleen als dat werkgeheugen ook getraind wordt op dezelfde manier als CogMed. Ik kan me nl. zo voorstellen dat als er bij BGB 3 gebieden getraind worden, en bij Cogmed maar 1, dat dan bij BGB maar een derde deel van de tijd van de training wordt getraind aan het werkgeheugen... Ben geen wetenschapper, maar dit leek me logisch klinken
(Chloé)

Citaat:
Er zitten vele voordelen aan BGB voor de leeftijdscategorie van dochter, en is nog goedkoper ook dan een CogMedtraining. Alleen nog niet bewezen effectief bij niet-AD(H)D kinderen. Overigens loopt er een onderzoek naar de effectiviteit bij kinderen met ASS momenteel. http://www.trainingvoorautisme.nl/deelname
(Chloé)

Citaat:
Ik las trouwens dat 80% van de trainingen van CogMed effect heeft, mits volgehouden natuurlijk.
(Chloé)


Laatst bijgewerkt door Sacha op 12 feb 2013, 21:29, in totaal 1 keer bewerkt


_________________
ECHA-specialist hoogbegaafdheid en Psycholoog NIP
http://www.sachageerlings.nl
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 12 feb 2013, 18:41 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2010, 12:56
Berichten: 8319
Dank voor het openen Sacha, wel zo helder!
Zodra ik antwoord heb op mijn aanvullende vraag post ik die hier, en ik citeer Sacha even die het begrijpelijker verwoordde dan ik:
Citaat:
of BGB minder verbetering van werkgeheugen oplevert omdat er mogelijk minder tijd aan directe training ervan wordt gespendeerd?_________________
“In the middle of difficulty lies opportunity” ― Albert Einstein
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 12 feb 2013, 21:17 
Volwassene

Geregistreerd: 11 jan 2013, 21:53
Berichten: 733
Ik heb de volgende antwoorden op mijn vragen van een coach die zowel Cogmed als BGB doet:

- Zijn er effecten op korte/ lange termijn bekend (van onafhankelijke onderzoekers) ? Effecten op korte termijn zijn positief (Klingberg) op langere termijn is dit nog onvoldoende onderzocht.
- Wat is het verschil tussen Cogmed en de Braingame brain? Met name op het gebied van effecten, inhoud, wat het van een kind vraagt en deelnamevoorwaarden? Cogmed is een training gebaseerd op een twaalftal oefeningen gedurende een periode van 5-6 weken. Braingame Brian is speelser en gebaseerd op een figuurtje die avonturen beleefd en onderweg allerlei oefeningen doet. Bepaalde oefening komen steeds terug. dit programma is (nog) minder onderzocht en er zitten nog wat kinderziektes in. Voor Braingame Brian is uw zoon op dit moment nog te jong. Mijn voorkeur zou uitgaan naar een Cogmedtraining.
- Kan deze training worden gedeclareerd bij een zorgverzekering? Dit is sterk afhankelijk van uw ziektekostenverzekering. Via een Diagnose Behandel Combinatie wordt dit ook wel gedeclareerd maar dan moet u zich wenden tot tweedelijns zorg en niet iedereen doet dit op deze wijze.
- Is er een wachtlijst? Ik heb op dit moment geen wachtlijst en heb momenteel alleen een contract met Menzis.

Vooral bij de tweede vraag had ik op een uitgebreider antwoord gehoopt, maar die kinderziektes lijkt me wel goed om te weten. Ik heb een belafspraak met BGB, die reageerden liever telefonisch zeiden ze. Hebben jullie nog vragen die ik mee moet nemen voor BGB?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 12 feb 2013, 21:20 
Volwassene

Geregistreerd: 11 jan 2013, 21:53
Berichten: 733
O, en dat eerste citaat van Paula uit de openingspost gaat over Cogmed, toch?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 12 feb 2013, 22:16 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2010, 12:56
Berichten: 8319
Bernadine schreef:
Voor Braingame Brian is uw zoon op dit moment nog te jong.
Mag ik vragen hoe oud je zoon is, is me even ontschoten :) .
Bernadine schreef:
Hebben jullie nog vragen die ik mee moet nemen voor BGB?
Ik heb mijn eigen vraag al per mail gesteld en gevraagd of er bezwaar is als ik het antwoord hier post. Valt me momenteel even geen andere vraag te binnen (mezelf kennende valt me die wel over een week of zo te binnen :roll: :roll: ).

Overigens heb ik vandaag onze (zieke :( ) dochter het demoflimpje van BGB laten zien en het CogMed informatiefilmpje..... Tot mijn grote verbazing leek CogMed haar leuker :shock: :shock: Ik was er heel erg van overtuigd dat ze BGB door de leukere graphics zou prefereren. (ter illustratie, we hebben het over een 8-jarige groep 6-er die nog van Umizoomies houdt!!)Ook een heel gesprek met haar gehad over het nut van werkgeheugentrainingen en haar het voorbeeld dat Tijl Koenderink noemde uitgelegd. Ze ging er zelf heel diep op in, en zo hebben we wel een half uur over e.e.a. zitten spreken. :) Betreffende haar "schakelproblemen" legde ze heel gedetailleerd uit hoe dat bij haar werkt, hoe ze in haar hoofd moet schakelen als er op een rekenblad b.v. meerdere vragen door elkaar gesteld worden.... En dat brengt me weer bij BGB, die toch ook dat schakelprobleem aanpakt...pffff lastige keuze nu.._________________
“In the middle of difficulty lies opportunity” ― Albert Einstein
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 12 feb 2013, 22:24 
Volwassene

Geregistreerd: 11 jan 2013, 21:53
Berichten: 733
Mijn zoon is 7;5. BGB doen ze vanaf 8jr, dat is het het minimum, liever nog iets ouder.

Ik denk inderdaad dat hij Cogmed leuk zal vinden, maar de vraag is voor hoe lang... Ik bespreek het nog niet met hem. Ik wil wel heel graag een training voor hem, omdat ik denk dat het hem zeker zal helpen. Zolang de financiën niet rond zijn, houd ik het even voor me.

Beterschap voor je dochter, Chloé!


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 12 feb 2013, 22:50 
­

Geregistreerd: 25 feb 2010, 22:14
Berichten: 4634
Toch handig om in dit geval ook in de oude topics te kijken en niet meteen een nieuw topic te openen. Hier het oude topic:
viewtopic.php?f=74&t=5288&start=0

Daarnaast ook al een apart braingame brian topic met maar weinig berichten._________________
- dochter D, maart 2003, eerste jaar Kunstmatige Intelligentie
- zoon C, juni 2004, thuis
- dochter S, februari 2006, vwo 3
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 20 feb 2013, 00:17 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2010, 12:56
Berichten: 8319
Ik zou het antwoord op mijn mail van Gamingandtraining hier posten, dus bij deze.

Dhr. Ponsioen, neuropsycholoog schreef:
CogMed is inderdaad meer gericht op het trainen van werkgeheugen, zowel wat betreft het auditieve als het visuele domein. Nu is het wel zo dat de indeling inhibitie-werkgeheugen-schakelen (of mentale flexibiliteit) die wij onderscheiden in onze braingame eigenlijk niet als zodanig uit elkaar te trekken zijn. Inhibitie van het gedrag is een belangrijke voorwaarde om werkgeheugen- en schakel-vaardigheden in te kunnen zetten en om de schakeltraining te kunnen doen moet het werkgeheugen niet té zwak zijn ontwikkeld. Kortom, de drie domeinen zijn sterk aan elkaar gekoppeld. Met onze training probleren wij dan ook zo breed mogelijk in te zetten om het brede gebied van de executieve functies en nemen zaken als emotieregulatie, motivatie, aandacht, 'en passant' mee door de taken op zich en door de spelwereld waarin de trainingstaken geplaatst zijn.

Om een goede afweging te kunnen maken welke behandeling (CogMed, Braingame Brian, andere trainingen/oefeningen, etc.) het meest geschikt voor uw dochter is, is meer informatie vanuit de onderzoeken die uw dochter heeft ondergaan nodig. Zo is belangrijk hoe het testprofiel van de WISC er uitziet. Is er sprake van pieken en dalen in de subtestresultaten of gaat het om een gelijkmatig profiel? Zijn er behalve de odd-on-out test andere taken/tests afgenomen die meer zeggen over zaken als de fluid intelligentie? Wat zijn de dle-scores op het gebied van lezen, spellen, schrijven, rekenen? In wat voor klas/groep zit uw dochter (druk, rustig, vrij, gestructureerd)? Hoe wordt er les gegeven, welke les (reken) methodes worden gehanteerd? Hoe gaat het met uw dochter op school als het gaat om de niet-taakvakken, de vrije situaties, etc.?
Zelf proberen wij in de regel tot een aanpak te komen waarbij de braingame is ingebed in een breder behandelaanbod,_________________
“In the middle of difficulty lies opportunity” ― Albert Einstein
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 22 feb 2013, 10:48 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2010, 12:56
Berichten: 8319
Ik heb overigens nog een aanvullende vraag gesteld aan Gamingandtraining (makers Brain Game Brian):
Chloé schreef:
"Is het mogelijk dat de discrepantie tussen IQ en werkgeheugen (ook al is dit werkgeheugen niet benedengemiddeld) de lage concentratie/slechte schoolresultaten van onze dochter in stand houdt?" Het klinkt in mijn (ondeskundige) oren logisch dat als je geheugen op een veel lager niveau fungeert dan wat je IQ zou moeten kunnen verwerken, dat daar ergens "kortsluiting" ontstaat.

Ik snap dat een training onderdeel zou moeten uitmaken van een bredere behandeling, en dat er een totaal plaatje moet worden geschetst. De game is nl. voor kinderen met een leerstoornis ontworpen. Maar wat als onze dochter helemaal geen leerstoornis heeft en alleen maar de discrepantie tussen IQ/werkgeheugen haar parten speelt. Of wát als haar werkgeheugen gewoonweg niet genoeg getraind is om haar concentratie te houden bij zaken die nou eenmaal niet zo interessant zijn. Ondanks een schoolversnelling klaagde ze alweer snel dat het even saai was als vroeger. Ik denk dat ze zich ook moet leren concentreren op zaken die haar interesse niet hebben. (helaas de schoolse vakken dus)_________________
“In the middle of difficulty lies opportunity” ― Albert Einstein
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 22 feb 2013, 14:54 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 maart 2010, 19:43
Berichten: 20392
Woonplaats: Gelderland
Deze vraag heb ik vorig jaar ook aan de CogMedtrainer voorgelegd. Zij gaf aan dat het goed mogelijk is bij hb kinderen dat het werkgeheugen onvoldoende ontwikkeld is. Puur omdat ze het relatief weinig hebben hoeven gebruiken, het wordt dus niet getraind om meer aan te kunnen. Dat is dan het gevolg van al snel alles weten op school. Je ziet dat vooral als een kind lang niet op het juiste niveau heeft gewerkt, dus dat werkgeheugen ook niet heeft hoeven inzetten.

Onze zoon had een vrij hoog instapniveau maar toch zagen we dat bv het auditieve stukje veel minder ontwikkeld was dan het visuele. Na afloop waren beide hoger (de groei is meetbaar adhv bepaalde scores) maar ook veel evenwichtiger. Verklaring van de trainer was dat hb kinderen vaak maar een klein deel van hun werkgeheugen gebruiken._________________
De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt (C. Buddingh 1918-1985)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 26 feb 2013, 14:19 
Volwassene

Geregistreerd: 11 jan 2013, 21:53
Berichten: 733
Yes! Ik heb van de kinderarts vandaag een verwijzing voor de Cogmed training. Het wordt vergoedt!


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 26 feb 2013, 14:24 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2010, 12:56
Berichten: 8319
Bernadine schreef:
Yes! Ik heb van de kinderarts vandaag een verwijzing voor de Cogmed training. Het wordt vergoedt!
:yay: Helemaal goed... denk dat dat per verzekeraar verschilt. Onze verzekeraar (CZ) vergoed denk ik niet als ik de Polis eens zo doorneem. Bovendien moet ik voor de kinderarts eerst al eens een verwijzing van de huisarts hebben, en voor de kinderarts heb ik (gelukkig) geen reden!_________________
“In the middle of difficulty lies opportunity” ― Albert Einstein
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 18 maart 2013, 22:52 
Volwassene

Geregistreerd: 11 jan 2013, 21:53
Berichten: 733
We kunnen hier nu ook de Jungle Memory toevoegen!

Verschillen met de eerste generatie werkgeheugentrainingen zijn:

- Trainen aan de hand van taken die relevant zijn voor school (vergroting van de visuele vewerkingssnelheid, letterherkenning, woordherkenning, rekenvaardigheden).
- Trainen aan de hand van dubbeltaken (in tegenstelling tot de eenvoudige reeksen bij de eerste generatie trainingen).
- Jungle Memory is ontwikkeld samen met scholen door de Universiteit van York (U.K.) en mikt vooral naar effecten op Spelling, Rekenvaardigheden, Tekstbegrip, IQ-score en verbeteringen in scores m.b.t. het Leerlingvolgsysteem. De training pretendeert niet een behandelvorm voor ADHD te zijn, maar positiioneert zich nadrukkelijk als training voor kinderen met concentratie- en leerproblemen.
- De training is opgezet volgens de nieuwste inzichten met betrekking tot trainingsintensiteit. Studies uit Zwitserland laten zien dat het beter is de training iets minder vaak per week (4 maal in plaats van 5 maal) en wat meer weken achter elkaar te doen (6 tot 8 weken in plaats van 5). Ook blijkt uit onderzoek dat een tijdsduur van 20 minuten per keer trainen voldoende is om een goed effect te bereiken (in plaats van 45-60 minuten).
- Door gebruik te maken van technologische ontwikkelingen is deze training aanmerkelijk goedkoper.
- De training kan zelfstandig aangeschaft en gedaan worden of bij de praktijk gevolgd worden. De praktijk schaft dan voor u de toegang tot de training aan.
- Bij gebruikmaking van de training krijgt u gratis toegang tot een 10-delige video serie en 5 boekjes over het werkgeheugen.

http://lb.junglememory.com/


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 18 maart 2013, 23:18 
­
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 31 mei 2010, 11:42
Berichten: 7710
Klinkt interessant; zijn er ook Nederlandse aanbieders, met training in het Nederlands?_________________
Luctor et emergo [snorkel]
Ik heb 2 kinderen
Ik ben leerkracht basisonderwijs
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 18 maart 2013, 23:30 
Volwassene

Geregistreerd: 11 jan 2013, 21:53
Berichten: 733
Binnenkort begint de eerste trainer ermee, eentje in Nijmegen. Hij heeft ook de Cogmed in Nederland opgezet... Ik weet niet of ik zijn naam ook mag noemen hier, dus anders wil ik 'm wel in pb sturen. (De tekst komt van zijn website, dus misschien kan je die ook wel googlen)


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 18 maart 2013, 23:32 
­
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 31 mei 2010, 11:42
Berichten: 7710
Gevonden!

Citaat:
Op dit moment is de training in het Engels en rond de zomer verschijnt de Nederlandstalige versie. Jungle Memory is nog vrij nieuw en kent enkele mooie goed gecontroleerde studies._________________
Luctor et emergo [snorkel]
Ik heb 2 kinderen
Ik ben leerkracht basisonderwijs
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 19 maart 2013, 20:36 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 maart 2010, 19:43
Berichten: 20392
Woonplaats: Gelderland
Interessant. Over een paar jaar zijn er vast nog meer mogelijkheden op dit gebied._________________
De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt (C. Buddingh 1918-1985)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 03 maart 2019, 20:22 
Volwassene

Geregistreerd: 30 apr 2014, 19:14
Berichten: 1230
al rondstruinend op het forum kom je nog eens ergens.... omdat ik zelf problemen heb met mijn werkgeheugen, volgde ik de link van Paula in een ander draadje hierheen. En ging toen maar 's googlen. Kwam ik dit tegen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/03/14/sc ... 71-a910652
het gaat hier om heel jonge kinderen, misschien dat dat de reden is dat het niet werkte? Heeft iemand andere studies hierover gevonden?_________________
dochter: augustus 2009: hb profiel, versneld, na tussenjaar nu brugklas
dochter: september 2011: beweegwonder
Ikzelf: niet getest, ik vermoed hb. Zou wel een hoop verklaren ;-)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 03 maart 2019, 21:01 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2011, 16:35
Berichten: 2294
Woonplaats: Den Haag
Ha leuk mijn eigen draadje nog eens terug te zien,

Helaas blijkt het wetenschappelijk bewijs voor deze trainingen zeer beperkt te zijn! Daar heb ik volgens mij een artikel in het vakblad voor psychologen De Psycholoog (van het NIP) gelezen. Daarbij is gekeken naar alle wetenschappelijke studies naar de effectiviteit van deze trainingen._________________
ECHA-specialist hoogbegaafdheid en Psycholoog NIP
http://www.sachageerlings.nl
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Werkgeheugentraining: Cogmed en Brain Game Brian
BerichtGeplaatst: 03 maart 2019, 21:11 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 17:23
Berichten: 2533
Mijn oudste heeft BGB gedaan. Ik heb het een keertje van hem overgenomen en wat een ramp! Vreselijk frustrerend. Ik had er spijt van dat ik hem dat heb laten doen. Ik merkte ook totaal geen vooruitgang trouwens._________________
Zoon van 17 eerstejaars universiteit
Zoon van 15 in 4 tvwo
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 4 [ 70 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: