Het is nu 28 sep 2020, 21:10
 Pagina 1 van 1 [ 6 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Wie heeft er ervaring met het hersencentrum?
BerichtGeplaatst: 22 sep 2017, 18:55 
Volwassene

Geregistreerd: 27 aug 2015, 14:21
Berichten: 142
Woonplaats: Heerhugowaard
Hallo allemaal,

De vraag is eigenlijk best simpel: wie heeft er ervaring met het hersencentrum?

Vandaag hadden wij een gesprek op school n.a.v. het gedrag van N. thuis. De afgelopen weken hebben wij hier thuis te maken gehad met een zeer negatieve sfeer en een drukke N.
De hele tijd discussies, niks was goed genoeg en wij waren constant aan het corrigeren. Omdat we uiteindelijk de signalen begonnen te herkennen (weinig stimulans op school) hebben wij dus een gesprek aangevraagd met de nieuwe juf.

Waarom N. de eerste weken niet direct optimaal gestimuleerd is werd goed uitgelegd en de uitleg was ook bevredigend. Het is een nieuw jaar met twee nieuwe juffen. De kids en juffen moeten natuurlijk wel op elkaar afstemmen en elkaar leren kennen. Naast de gewone lesstof is er dus vooral gewerkt aan een goede basis leggen. Dat dit geen windeieren heeft gelegd werd duidelijk toen de juf (n.a.v ons verhaal over N.) inhaakte met het volgende:

De juf merkte op dat N. wel heel erg structuur gericht is en dat ook verlangd. Ook merkte ze dat N. opdrachten letterlijk neemt: Sla je boek open en ga de opdrachten maken...is voor N. het sein om zijn boek open te slaan en opdrachten te gaan maken. Maar dus niet voorin het boek beginnen zoals alle andere kids dat wel doen. Thuis is dit niet heel veel anders: help je even met je bordje afruimen betekent dat N. alleen zijn bordje pakt...ook al ligt daar bestek en een beker op bv.

De juf merkte nog wat zaken op en vroeg of wij eventueel open zouden staan om N. te testen op andere zaken dan HB. Wellicht dat er iets van een ASS aanwezig zou zijn bij N. in lichte vorm. Prima, daar staan wij voor open want baat het niet dan schaadt het niet. Nu doet school dus 'zaken' met het hersencentrum in Alkmaar, maar daar weten wij helemaal niks van af. Mijn vrouw is werkzaam in de jeugdzorg in Alkmaar en kende het ook niet.

Mijn vrouw heeft in de jeugdzorg best eens meegemaakt dat er een ASS stempel geplakt wordt op HB kids, zonder te kijken naar de HB en hoog sensitieve kant van deze kids. Vandaar dat wij een goede plek willen voor N. zodat er niet alleen sec naar de ASS gekeken wordt, maar dat ook zijn HB en hoog sensitieve kant in ogenschouw genomen wordt. Wij hopen dus op veel positieve reacties van mensen tov het hersencentrum.

Groetjes en alvast heel erg bedankt!

Naam van instelling uit de post gehaald, omdat op het forum meningen over instellingen niet de bedoeling zijn.

Reacties over hersencentrum ook graag via de PB-functie uitwisselen.

met vriendelijke groet Sjuut_________________
N. (2009) groep 5, creatieve wolkenkrabber
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Wie heeft er ervaring met het hersencentrum?
BerichtGeplaatst: 18 dec 2017, 13:52 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2016, 16:28
Berichten: 13
Woonplaats: regio Alkmaar
Ik PB even, want benieuwd naar je vervolgtraject en wat je besloten hebt._________________
Mama v 2 jongens
B 2006 (HB, HS, voorheen label PDDnos)
L 2008 (performaal begaafd +kloof en HS)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Wie heeft er ervaring met het hersencentrum?
BerichtGeplaatst: 18 dec 2017, 14:01 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 jun 2011, 18:13
Berichten: 1410
Ik vind t wel erg herkenbaar... zoon heeft geen ass. Al zijn er wel kenmerken. (Maar HB en ass hebben overlappingen in kenmerken) Ass is wel naar gekeken. Maar door specialisten van tafel geveegd. Ook komen deze kenmerken sterker naar boven als hij minder uitgedaagd wordt en minder lekker in zijn vel zit.
Door omgeving wordt t snel als bijzonder ervaren terwijl ik t wel herken.(ook van afmelden en omgeving)

Maar geen ervaring wilde alleen even de herkenning delen_________________
Trotse Mama van : ♂A. mrt '07 ♂L. Mei '09 ♂J. Jan '11 ♀L. Febr '15
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Wie heeft er ervaring met het hersencentrum?
BerichtGeplaatst: 18 dec 2017, 19:06 
Volwassene

Geregistreerd: 04 mei 2015, 21:32
Berichten: 374
Hoi Ricking,

Ik heb geen ervaring met het hersencentrum maar ik heb wel ervaring met een mogelijke missdiagnose in het autistisch spectrum terwijl mijn zoon (waarschijnlijk) hoogbegaafd is. Als moeder ben ik dus ervaringsdeskundige en weet helaas aardig hoe het in de reguliere GGZ aan toe gaat. In het algemeen durf ik te zeggen dat de reguliere GGZ niet bekend is met hooggevoeligheid/sensitiviteit. Dit zijn verschijnselen die niet in de DSM (handboek) handboek van "psychiaters" voorkomt en in het algemeen ook niet herkent/erkent wordt. Je loopt kans dat je zoon een stempel ASS krijgt terwijl hij dat niet is. Vat mijn opmerkingen op als een waarschuwing. Persoonlijk is het mij ook onduidelijk wat de leerkracht met een evt. diagnose ASS gaat doen. Blijkbaar heeft ze enig "verstand" van autisme en zou ze als het goed is weten dat ze nog duidelijker moet zijn. Wat is de winst van de evt. diagnose? Mijn ervaring is dat het voor een school makkelijker is om het als een probleem van het kind te zien (kindgebonden probleem) in plaats van in te zien dat je het kind te weinig uitdaging biedt.

Juist omdat bij mijn zoon mogelijk sprake is van een missdiagnose heb ik mij in het onderwerp verdiept en zijn we naar een hb-psycholoog geweest die hier veel verstand van heeft. Zij houdt zich bezig met kinderen die hoogbegaafd zijn en onderpresteren. Het komt er op neer dat als hoogbegaafde kinderen die chronisch niet voldoende worden uitgedaagd verschijnselen kunnen vertonen die erg veel op autisme kunnen lijken. Haar advies is om eerst een hb-aanpak toe te passen, en daarna pas te kijken of de autisme verschijnselen blijven. Maar zij is niet uniek in haar advies (ik denk dat de meeste hoogbegaafdheidsdeskundigen daar zo over denken) maar een autoriteit op dit gebied, Agnes Burger, geeft in principe hetzelfde advies namelijk eerst inzetten op hb. De psycholoog waar wij zijn geweest maakt wel een inschatting of er sprake is van ASS (in het geval van mijn zoon denkt ze dus van niet en wij denken als ouders dat zij gelijk heeft en ook de hb-deskundige die hem sociaal-emotioneel begeleid denkt ook dat het niet zo is ) je kunt dat ASS pas met zekerheid vaststellen als er een hb-aanpak is toegepast. Ik zeg eerlijk dat zijn niet de bevoegdheid heeft om daadwerkelijk ASS vast te stellen maar ik merkte ook dat zij juist echt snapt waar het om gaat, zij heeft expertise van beide gebieden, zowel hb als ASS waar de reguliere GGZ simpelweg de DSM volgt en niet de tijd neemt om thuis en op school te kijken. (Wij wisten dat de problemen sterk hadden te maken met school) Deze hb-psycholoog begreep meteen de contra-indicaties die ik noemde of die in het verhaal naar boven kwamen terwijl die in de reguliere GGZ helemaal niet aanbod kwamen (aanpassings gedrag als kleuter wat wijst op een ontwikkelde TOM) of contra-indicaties die simpelweg werden ontkent. (Als ik vertelde dat mijn kind manipuleerde vertelde de reguliere GGZ dat hij dat niet kon omdat hij autisme had, ik als ouder begreep het niet goed. :roll: ) Maar in de DSM staan alleen gedragsbeschrijvingen en je kan op het oog vergelijkbaar gedrag vertonen zonder dat die "stoornis" hebt. Zo kunnen er ook bij hoogbegaafden missdiagnoses gesteld worden omdat het gedrag lijkt op ADHD, ODD, enz. Mijn advies zou zijn zoek een goede hoogbegaafdheidsdekundige op en laat de school in actie komen, ga na een goede hb-aampak pas praten over aanvullende diagnoses mocht daar rede toe zijn. Maar wat is de waarde van een aanvullende diagnose eigenlijk voor school, de leerkracht "lijkt" verstand van autisme te hebben :roll: (Ik heb inmiddels een hekel aan die zelfbenoemde deskundigen)

Zoonmoeder_________________
Moeder van een zoon (vermoedelijk) HB mogelijk sprake van een misdiagnose ASS.
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Wie heeft er ervaring met het hersencentrum?
BerichtGeplaatst: 19 dec 2017, 10:54 
Volwassene

Geregistreerd: 19 sep 2012, 10:55
Berichten: 141
Ligt het probleem niet aan het feit dat jouw zoon extra aandacht en begeleiding moet hebben en die op dit moment niet krijgt? Dochter zou ook getest moeten worden, zou adhd hebben. Was overduidelijk vanuit school. Na jaren daarover "gezeurd"te hebben hebben we haar laten testen bij een hb specialist. Ze bleek hb, en geen adhd. Het probleem van de concentratie lag volledig bij te makkelijke stof. Uiteindelijk bij school terug gelegd. Na de eerste rapport had ze nog steeds een onvoldoende op concentratie. Aangegeven dat gebrek aan concentratie voor hun een bevestiging was dat hun onderwijsaanbod niet afdoende was. Sindsdien nooit meer een onvoldoende op concentratie gehad. En dochterlief is niet echt veranderd. Alleen de manier waarop school haar ziet. Ze zit nu in brugklas vwo en gaat als een speer. Planning is nog een dingetje maar voor de rest. Zo boven verwachting.
Met bovenstaande in achterhoofd: waarom testen? Je zoon is zoals hij is. met of zonder autistische trekjes. Feit blijft dat hij voldoende uitgedaagd moet blijven worden en als er meer planning en regelmaat voor hem nodig is dan kan dat geregeld worden toch? Ik zou dan ook alleen testen in afspraak met school dat als het er niet uitkomt dat school het onderwijsaanbod aanpakt. En zich dan niet verschuilt als zijnde handelingsverlegen oid.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Wie heeft er ervaring met het hersencentrum?
BerichtGeplaatst: 19 dec 2017, 12:04 
Volwassene

Geregistreerd: 25 maart 2013, 12:47
Berichten: 303
Als ik gup zeg zijn jas aan te trekken, dan is dat ook wat hij doet, niet eens zijn jas dicht. Als ik hem zeg over 5 minuten helemaal klaar te staan om te vertrekken, moet hij nadenken en heb ik kans dat hij zelfs zijn sjaal om heeft. Een korte heldere instructie is voor veel hb kinderen belangrijk, juist omdat ze met hun hoofd met van alles bezig zijn. De juffen zijn helemaal niet bezig geweest met zijn individuele behoefte en dus grote kans dat hij bij de ellenlange uitleg af is gedwaald en geen flauw idee heeft waar ze precies mee bezig waren. Sinds gup op de HB school zit, herken ik zijn gedrag ook bij andere kinderen in de klas.

Dat de juffen eerst elkaar moesten leren kennen, klinkt logisch, maar geeft niet veel vertrouwen in de kennis van HB. Heeft de school zelf uitgesproken hem als HB te zien? En wat voor een aanpassingen hebben op basis hiervan al ingezet?_________________
Nooit te oud om te leren

zoon 01-2010 groep 5
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 1 [ 6 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot]


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: