Het is nu 12 aug 2020, 10:43
 Pagina 1 van 1 [ 15 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: testen door stagiair, graag jullie feedback
BerichtGeplaatst: 25 okt 2018, 12:58 
Volwassene

Geregistreerd: 07 jan 2017, 14:01
Berichten: 15
Hoi,
Graag zou ik jullie mening horen over het volgende: Mijn dochter van 8 zit in groep 5, regulier onderwijs. Nu doet haar school erg weinig voor de slimmere kinderen. In uitzonderlijke gevallen mag je naar een soort "day a week school". Nu willen ze eindelijk haar daarvoor gaan aanmelden maar eerst willen ze de cito scores van januari nog afwachten. De IB er op school is echt iemand die niet wil helpen en vooral extreem weinig kennis van HB heeft. Onze dochter had eigenlijk voor dit jaar al aangemeld moeten worden ( aldus de juf) maar dat zijn ze vergeten omdat ze alleen bezig zijn geweest op school om het pesten op school op te lossen ( wat gelukt is maar die door niet door de IB er, die heeft alleen tegen gewerkt..). Volgens die IB er was het sowieso geen gemiste kans want ze had in groep 3 ook een B score op de cito, dus zo slim was ze niet :twisted: ....
Om nu te zorgen dat ze voor volgend jaar niet weer de boot mist willen we haar toch zelf laten testen. Ook zodat de IB er niet dwars kan gaan liggen, mocht ze niet alles A1 scoren ( wat ze tot nu toe wel braaf deed).
Nu de vraag: Ze is in behandeling bij Uva Minds en daar willen ze haar wel gratis testen, doen ze heel vaak. Ze hebben daar ook veel ervaring zeggen ze. Dit vonden we eerst heel fijn maar nu twijfelen we omdat de test afgenomen wordt door een stagiaire. De uitslag en het verslag worden wel gemaakt door een GZ psycholoog en alles is onder supervisie uiteraard. Dit mag zo en komt veel voor.
Overal lees ik zoek een goede tester... Onze twijfel zit hierin: op dit moment zitten we financieel zo krap dat zelf ca 800 euro betalen voor een test gewoon niet kan. Ze testen wel met de WISC V. We neigen naar: Gewoon testen en als de score niet overeenkomt met onze vermoedens delen we hem niet met school. Die gaan dan zelf een soort testen/ vragenlijsten doen ( geen IQ).
Ze is een braaf meisje met faalangst, ze is geen extreme onderpresteerder want ze haalt netjes met groot gemak A1 scores. Maar wij denken dat ze relatief onderpresteert. Nu ik weet dat er kinderen zijn die niet goed uit een test kwamen omdat de tester niet gespecialiseerd was in HB, maar er zijn natuurlijk genoeg kinderen die wel gewoon bij een normale tester goed uit de bus komen...Sparen voor een goede tester kan niet want we moeten de uitslag voor half februari al hebben...
Kortom de hoofdvraag is: Zal ik haar laten testen door een stagiair onder supervisie? Wie heeft er ervaring mee?
Heel graag hoor ik jullie ervaringen, feedback en of tips. Dank!


Laatst bijgewerkt door Mek op 25 okt 2018, 15:53, in totaal 2 keer bewerkt

Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: testen, graag jullie feedback
BerichtGeplaatst: 25 okt 2018, 13:23 
Volwassene

Geregistreerd: 29 jan 2016, 18:19
Berichten: 231
Kun je in contact komen met die day-a-week-school? Daar moet echt wel expertise zitten om door die CITO scores heen te prikken. Juist het gerommel rondom de procedure en het afwijkende tijdspad lijken me een goed excuus om contact op te nemen met die day-a-week-school. Dat afwijkende tijdspad dat school bedacht heeft (hierbij vertel je dan dat school wil wachten op de CITO's van januari omdat ze willen dat dochter weer uitsluitend A1 scores gaat halen), kan dat wel (kan je dochter wel halverwege instromen)? Wie neemt straks de beslissing, school of zij? En zou een IQ-onderzoek nog invloed hebben op die beslissing of kun je je de kosten beter besparen?

En dan maar hopen dat die day-a-week-school de school achter de vodden gaat zitten, maar in elk geval weet je dan beter of het zin heeft om een IQ-test te doen._________________
Moeder van twee zonen:
Buddy (herfst 2012)
Munchkin (herfst 2015)


voorsteltopic
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: testen, graag jullie feedback
BerichtGeplaatst: 25 okt 2018, 13:48 
Volwassene

Geregistreerd: 07 jan 2017, 14:01
Berichten: 15
Hoi Geekmum,
Helaas is contact met de day a week school niet mogelijk. We willen haar gewoon graag getest hebben. Hopelijk maakt dat de weg voor haar jongere broertje ook makkelijker. Halverwege instromen kan niet. School heeft ook geen alternatief tijdspad. In feb gaan ze screenen wie er mee kan doen voor het jaar erop. Er is zelfs een wachtlijst voor die day a week school ( het is een andere school maar het wordt wel erg herkenbaar als ik de naam erbij zet :-)
Heb je ervaring met testen?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: testen, graag jullie feedback
BerichtGeplaatst: 25 okt 2018, 14:12 
Volwassene

Geregistreerd: 23 feb 2018, 00:51
Berichten: 103
Mek, je kan de UVA laten doen wat ze doen. Juist onder supervisie in een specialistisch ziekenhuis mag je toch hoop hebben dat het goed gebeurd. Maar twijfel je over de uitkomst dan kun je via de huisarts een verwijzing vragen naar HB-psycholoog. Je merkt aan haar gedrag dat er wat moet gebeuren en op die grond kan de huisarts een verwijsbrief maken voor specialistische zorg. Hou alleen wel rekening met wachttijden. Wanneer het via een huisarts gaat, dan wordt het vergoed door de gemeente. Check wel even of de tester een contract heeft met je gemeente en hoe de procedures zijn in jouw gemeente qua verwijzing etc.

Maar zelfs al heb je een iq-test, wat garandeert jou dat de school dan wel gaat werken voor je kind? Die screening met vragenlijsten (DHH heet ie) waar je op doelt, kan nu al. Hier hebben we hem ook gedaan en zijn we nu aan het doortoetsen met o.a. de cito van januari. Dat kost nogal wat tijd als ze hem helemaal doen om te doorgronden wat de uitkomsten zijn en te bedenken welk plan daar bij past aldus onze IB'r. Ook jouw kind heeft recht op passend onderwijs en daar zou ik school toch wel op wijzen.

Ik weet niet of er bij jullie een HB-school zit en wat er het aannamebeleid is, want een school die nu al weinig voor je kind wil doen, zal haar wellicht door die IQ-test af willen schuiven. Wil je dat? Is dat echt nodig of is een IQ-testuitslag van 120+ en aanbevelingen op het briefpapier van de UVA genoeg om school wakker te schudden. Want wat ik hier soms lees over HB-scholen daar is ook het nodige over te zeggen en te denken._________________
Mama van Dochterduck (mei 2010-groep 6 van een combi 5/6 en voor talige vakken in 7) DCD met forse V/p-kloof
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: testen, graag jullie feedback
BerichtGeplaatst: 25 okt 2018, 14:19 
Volwassene

Geregistreerd: 08 mei 2017, 13:13
Berichten: 20
Je zou bij Uva Minds kunnen navragen wat hun ervaringen zijn in het testen van kinderen met (een vermoeden van) hb. En dan zou je ook kunnen navragen hoe die supervisie van de stagiair is, in welke fase van de studie de stagiair is, etc. Dat geeft mogelijk al meer zicht, gegeven je twijfels?
Als je niet anders kan, zou ik dit nu gewoon aangrijpen. Het geeft je in elk geval zicht: voor wat ik heb begrepen kan je de uitslag ook als ondergrens zien voor onderpresterende kinderen. En inderdaad, je hoeft de uitslag niet met school te delen. Dat is geheel aan jullie!


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: testen, graag jullie feedback
BerichtGeplaatst: 25 okt 2018, 14:54 
Volwassene

Geregistreerd: 07 jan 2017, 14:01
Berichten: 15
[quote="MrsDuck"]Mek, je kan de UVA laten doen wat ze doen. Juist onder supervisie in een specialistisch ziekenhuis mag je toch hoop hebben dat het goed gebeurd. Maar twijfel je over de uitkomst dan kun je via de huisarts een verwijzing vragen naar HB-psycholoog. Je merkt aan haar gedrag dat er wat moet gebeuren en op die grond kan de huisarts een verwijsbrief maken voor specialistische zorg. Hou alleen wel rekening met wachttijden. Wanneer het via een huisarts gaat, dan wordt het vergoed door de gemeente. Check wel even of de tester een contract heeft met je gemeente en hoe de procedures zijn in jouw gemeente qua verwijzing etc.

Klopt dat hebben we al ( specialistische GGZ) en daarom wordt ze " gratis" getest. Uva is geen ziekenhuis maar een onderdeel van de Uva ( (Universiteit van Amsterdam) waar ze kortdurende behandelingen geven. Ze zeggen ervaring te hebben.. maar die stagiair natuurlijk niet.
Het garandeerd zeker niet dat school meer gaat doen maar het is voor school wel een vrijbrief naar de day a weekschool. En het helpt in die zin dat ongeveer 80% van de ouders denkt dat hun kind bovengemiddeld intelligent is. Maar dat kan natuurlijk niet. Dan zijn we niet weer van die ouders die het hoog in hun bol hebben. Hoop ik. Of juist wel :wink:


Laatst bijgewerkt door Mek op 25 okt 2018, 15:51, in totaal 1 keer bewerkt

Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: testen, graag jullie feedback
BerichtGeplaatst: 25 okt 2018, 15:38 
Volwassene

Geregistreerd: 23 feb 2018, 00:51
Berichten: 103
Als ik naar de website ga van day-a-weekschool in Amsterdam dan is IQ niet richtinggevend. Dus als school dat wel zegt dan moeten ze toch eens vragen bij die day-a-weekschool (wat volgens mij in normaal nederlands de plusklas is) hoe ze een kind kunnen aanmelden. De identificatieprocedure is voor alle kinderen in groep 5 in deze periode, alweer volgens hun website. Dus simpele vraag aan school; is de klas al gescreened en hoe kwam je dochter er uit? Ze starten in januari immers met de nieuwe plusklassen, dus met wachten tot de cito;s ben je te laat. En je hebt het niet hoog in je bol, je zoekt een oplossing en daarvoor loop je ook met haar bij het UVA. Wat zegt het UVA eigenlijk over wat ze nodig heeft qua school? Misschien dat ze dat kunnen zetten in een brief voor school._________________
Mama van Dochterduck (mei 2010-groep 6 van een combi 5/6 en voor talige vakken in 7) DCD met forse V/p-kloof
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: testen, graag jullie feedback
BerichtGeplaatst: 25 okt 2018, 15:47 
Volwassene

Geregistreerd: 07 jan 2017, 14:01
Berichten: 15
Hoi Mrs Duck,
Bedankt voor de reactie.
Onze school doet aan een andere Day a week school mee. Het Denklab ( ongeveer het zelfde idee). Een IQ test is idd niet perse toegang maar bij ons op school wordt je pas aangedragen als school overtuigd is dat je HB bent ( en helaas is de IB er totaal niet op de hoogte ). Dus met een IQ test kunnen ze ons niet weigeren voor de toelating voor het denklab, en hoef ik niet meer steeds te bewijzen dat ze slim is. Nu scheept de Ib er ons steeds af met dat we haar de tijd moeten geven om zich sociaal te ontwikkelen..En er zijn zoveel slimme kinderen..
In feb is de aanmelding dus zijn we keurig op tijd.
Oja en screening gebeurd helaas niet op alle scholen in heel groep 5 bij ons kan het al vanaf groep 4 en alleen op voordracht van de IB er en leerkracht. Helaas wordt er dus niet zoals bij sommige day a week scholen alle kinderen uit groep 5 getest ervoor.
Ik denk dat ik mijn vraag niet duidelijk genoeg gesteld heb, voor mij is de hoofdvraag : laat ik haar testen door een stagiair onder supervisie?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: testen door stagiair, graag jullie feedback
BerichtGeplaatst: 25 okt 2018, 17:15 
Volwassene

Geregistreerd: 20 mei 2017, 15:38
Berichten: 719
Als ik jouw verhaal zo lees zou ik haar inderdaad laten testen door die stagair onder supervisie.
We hebben daar met onze oudste goede ervaringen mee. En de kundigheid van de supervisor is leidend in de uitslagbepaling van het onderzoek, niet de kundigheid van de stagair.
Wat ik me wel afvraag is of ik in een vergelijkbaar geval mijn kind op deze school zou willen houden. Als ze zo weinig kennis hebben op het gebied van hoogbegaafdheid is het zelfs mét een hoogbegaafdheidsscore op een IQ-test vaak nog een gevecht om ook echt passend onderwijs op die school te krijgen of een enigszins werkbare verstandhouding._________________
O, 2001
M, 2003
J, 2010
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: testen door stagiair, graag jullie feedback
BerichtGeplaatst: 25 okt 2018, 20:55 
Volwassene

Geregistreerd: 07 jan 2017, 14:01
Berichten: 15
Hoi Marthe,
Bedankt voor je reactie.
Ik denk dat we idd haar laten testen door de stagiair, hopelijk kijkt die een beetje door haar faalangst heen...
We twijfelen ook heel erg of we haar hier moeten houden. Het hangt erg van de juf/meester af hoe het gaat nu. We hebben het gevoel een beetje klem te zitten. Ze heeft hier nu een vast fijn vriendinnen groepje. Nu is ze een meisje dat erg slecht tegen verandering kan (op het autistische af zeg maar). Zelfs de verandering van juf met de overgang naar groep 5, begint nu pas een beetje rustiger te worden.
We hebben gekeken op voltijds HB onderwijs ( 1, 5 jaar geleden) hier in de buurt maar dat is zeker ook niet zalig makend. Bovendien zitten daar 90% jongens.. we zijn bang dat ze daar geen aansluiting zal vinden ( jongens zijn stom ). Dat ze zich nu sociaal veilig voelt is erg belangrijk voor haar.
Wat ook mee speelt is dat op die school voor voltijds HB onderwijs ze pas vanaf groep 4 beginnen. Het is echt een soort apart clubje binnen een school die mij verder niet een heel prettig gevoel gaf. Haar broertje (3, en die zoals het nu lijkt, nog een tikkie slimmer is.. :? ) zou dan eerst 3 jaar op het gewone deel van die school moeten zitten...
Kortom we weten het echt niet. Maar misschien is ze wel helemaal niet HB..


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: testen door stagiair, graag jullie feedback
BerichtGeplaatst: 25 okt 2018, 22:46 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 apr 2011, 10:08
Berichten: 2131
Het kan ook dat beide kinderen slim zijn, maar dat op verschillende manieren uiten. Het zou niet het enige teruggetrokken zusje zijn dat minder slim lijkt, maar het uiteindelijk wel is.

Ik ben het eens met de eerdere reacties dat een andere school overwegen een goed idee lijkt. zeker als je zoon ook naar dezelfde school zal gaan als je dochter.
Dan zit je er nog lang aan vast. Het gaat erom dat je kind op school gezien wordt in wie ze is, wat ze kan en wat ze nodig heeft. Hoe gaan ze in haar klas om met andere slimme kinderen?

Voltijds hb-onderwijs is niet de enige optie. Er zijn allerlei flexibele schoolconcepten waarin scholen wel rekening houden met de verschillen tussen kinderen zonder dat af te laten hangen van iq-testen.

Didactisch doorfietsen, doet school dat eventueel wel? Of de UVA?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: testen door stagiair, graag jullie feedback
BerichtGeplaatst: 25 okt 2018, 23:52 
Volwassene

Geregistreerd: 17 maart 2014, 16:45
Berichten: 63
Ik zou het niet doen, door een stagiair laten testen... Ik begeleid zelf stagiaires en zie dat ze soms net de klik missen met het kind. Door gebrek aan ervaring en ook het afstemmen op de belevingswereld van het kind is soms moeilijk. Je haalt dan niet uit het kind wat er in zit. En blijft als ouder de twijfel houden of ze anders had gescoord bij een ervaren tester.
Mogelijk heb je in de toekomst nog een betrouwbare IQ uitslag nodig. De WISC V kan je dan niet meer gebruiken (althans, die mag je niet binnen 2 jaar nog een keer laten afnemen).
En aangezien een IQ test nu niet nodig lijkt voor de day a week school zou ik er mee wachten en verder sparen (en kijken naar gespecialiseerde bureaus die wat goedkoper zijn, die zijn er ook)._________________
Lucy, moeder van Dochter (dec. 2006, HB) en Zoon (maart 2009, HB)
Orthopedagoog bij Jong in Beeld
http://www.jonginbeeld.nl
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: testen door stagiair, graag jullie feedback
BerichtGeplaatst: 26 okt 2018, 05:01 
Volwassene

Geregistreerd: 08 apr 2017, 20:59
Berichten: 727
Ik weet het niet. Mijn oudste is getest door een jonge tester op 6 jarige leeftijd. Ik weet eerlijk gezegd niet of het een stagiair was of net afgestudeerd. Voordeel was dat mijn dochter het juist leuk vond met haar. Mijn jongste werd met 4 jaar getest door een oudere vrouw, veel ervaring zou je zeggen, maar het was een drama. Zij had geen enkele klik met mijn jongste, ze had misschien veel kennis van HB maar niet van kleine kinderen. Het blijft persoonlijk. Ik zou het denk ik af laten hangen van hoe urgent je het vindt om nu te testen._________________
2 dochters: 2010 en 2013
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: testen door stagiair, graag jullie feedback
BerichtGeplaatst: 27 okt 2018, 08:26 
Volwassene

Geregistreerd: 07 jan 2017, 14:01
Berichten: 15
Hoi Lucy & Vlinder42,
Bedankt voor de reacties. Testen is dus helaas wel nodig. Als ik nu niet laat testen kan het zijn dat school ( na cito Januari) haar afwijst voor het Denklab.
Het hangt idd helemaal van de stagiair af, het kan ook zijn dat die meer recente test ervaring heeft dan de supervisor omdat die al een tijdje niet meer zelf tests afneemt. Ik ga vragen naar de ervaring en mijn zorgen delen met de supervisor.
Ik ben bij een stagiair vooral bang dat ze meer aandacht hebben voor hoe ze de test zelf moeten uitvoeren ( waar leg ik de blokjes etc) en dus minder ruimte hebben om te kijken naar hoe mijn kind reageert.
Soms lijkt alsof ze de makkelijke vragen lastiger vindt dat de moeilijke. Soms ook juist niet want van ( in haar ogen) te moeilijke sommen raakt ze ook heel snel ontmoedigd en klapt dicht ( ik kan niet rekenen). Met taal heeft ze dat niet trouwens, maar daar is ze ook erg goed in. Ze zat in de klas met rekenen met nog 1 ander jongetje ( wat HB is) op 3 ster sommen maar heeft zelf gevraagd of ze naar 2 ster mocht....omdat het fout maken van een som heel naar voor haar voelt zegt ze....
Ik zal nu en vragen/zorgen lijstje maken voor de supervisor, misschien doet ze het dan toch zelf ( omdat ze me een neurotische moeder vindt ) of instrueert ze de stagiair beter...
Fijn dat je goede ervaringen hebt met een jonge tester Vlinder42! Klik is idd heel belangrijk. Mijn dochter is best "schuw" bij nieuwe mensen.
lastig hoor..


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: testen door stagiair, graag jullie feedback
BerichtGeplaatst: 27 okt 2018, 08:32 
Volwassene

Geregistreerd: 07 jan 2017, 14:01
Berichten: 15
Hoi Bissi,
Doortoetsen willen we hierna gaan vragen idd. En we zijn goed om ons heen aan het kijken naar andere scholen. Het lastige hieraan is dat onze school op papier ook een prima plan heeft voor onderwijs op maat en een goed pestprotocol ( wat in de parktijk door een IB er die er gen zin in heeft niet goed uitgevoerd wordt). Dus bij andere scholen ben ik daar ook bang voor. Met een test kan ik ook makkelijker tegen een school zeggen wat kunnen jullie bieden voor haar? Zonder de reactie : "oh daar heb je weer zo'n push ouder die denk dat haar kind slim is".
Ook is ze gepest op school en is dat nu onder controle en op een nieuwe school weet ik ook niet wat we zullen aantreffen, en hoe leuk een andere klas is die al jaren samen zijn...


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 1 [ 15 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot]


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: